Lakkleltár

Már ezer éve kinéztem magamnak egy szuper körömlakk-katalogizáló módszert a Beauty Department oldalon. Mondjuk nem is a katalogizálásban segít, sokkal inkább abban, hogy a most már rengeteggé halmozódott körömlakkot jobban átlássam. Az egyencsomagolású lakkok szorosan egymás mellett felismerhetetlenek, így általában fogalmam sincs a repertoárról, és csak a masszívabb kipakolásokkor jövök rá, hogy jé ilyen színem is van. Szóval ezt akartam megszüntetni, és erre remek módszernek tűnik az, hogyha a kupakon felül jelölöm, hogy milyen szín lapul az üvegben. Sokan egyszerűen a körömlakkból cseppentenek a kupakra, de ezt nem szerettem volna, mert ha valamire hát az összelakkozott üvegcsékre nagyon allergiás vagyok. 


Az viszont már sokkal jobban tetszett, hogy fehér matricára fessem fel a színmintát, és ezt ragasszam a kupak tetejére, mert ha esetleg megunom, vagy más rendszert alakítok ki, akkor könnyen eltávolítható. Szerencsére volt is hozzá mindenem, így csak az időt kellett befektetnem, amíg szépen végigmintáztam minden lakkot. Illetve csak majdnem mindet, mert pl az Essence lakkoknak színes a kupakjuk, így őket mindig látom szépen felülről. Leginkább a fekete és fehér kupakú egyedekre koncentráltam.


Szépen felfestettem mindent, ügyelve, hogy nagyjából tudjam a sorrendet, hiszen a ragasztásnál már nem biztos, hogy felismerek minden lakkot. Miután megszáradtak (papíron egyébként elég gyorsan megy, egyedül a glitter lakkokra kellett kicsit többet várni) egy lyukasztóval végigmentem a mintákon, és igyekeztem szabályos köröket lyukasztani. Ez nem mindig sikerült, nem tudom, hogy az eszköz a hibás, vagy a lakk, vagy én bénáztam nagyon (egyébként ez utóbbira tippelek), de ilyenkor egy picit utánaigazítottam ollóval és már mehetett is a helyére a kupakra. 


Íme a kész üvegek, szerintem egész kellemes lett a végeredmény, sokkal átláthatóbb az egész. A minták nem mindig adják vissza teljesen a lakk igazi színét, de nem is baj, mert elég ha már kb látom, hogy kék vagy piros lakk van-e az üvegben. A leltározás egyébként nem rossz ötlet, jó lenne készíteni egy füzetet, vagy valami nagyon vizuális dolgot amiben az összes lakkom benne van (EZ a megoldás nagyon tetszik!), akár színek szerint csoportosítva, de ehhez megintcsak tengernyi idő kellene. 


Hogy tetszik? Ti el tudtok igazodni a lakkosdobozotokban?

32 comments :

 1. Ez az ötlet nagyon tetszik :D Ha lesz időm pepecselni vele, tuti megcsinálom én is :D Neked mennyi idődbe került mindezt összehozni?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hát pontosan nem tudom, de nem volt kevés, az tuti.

   Delete
 2. Nagyon jó ötlet, én nemrég rendeltem margarétákat, azokra szeretném majd felkenegetni a lakkokat színek szerint, ill. külön az effekteket, fedőket. Az a terv, hogy utána így csoportosítva rakom el a lakkokat, minden adag elé beállítom a hozzá tartozó margarétát. nem tudom, mennyire fog működni, mert szeretek rendet csinálni, csak az nem megy, hogy meg is tartsam :D
  Az biztos, hogy türelem kellett ehhez a megoldáshoz is :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nekem az ilyen margarétás szétszortírozás nem nagyon megy, a lakkok általában össze-vissza vannak a dobozban. Plusz én inkább márka, mint szín szerint csoportosítok.

   Delete
 3. Tetszik ez az ötlet! :-)
  Nekem is a belinkelt megoldás lenne az ideális, mert egyre nehezebben látom át a lakkjaim színét.
  Csak meg kellene rendelni a pálcikákat és rászánni néhány órát a festegetésre, címkézésre ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Szerintem remek hétvégi kikapcsolódás :)

   Delete
 4. nekem nem igazán tetszik, bár tény, hogy ha sokkal több lakkom lenne, lehet hogy én is keresnék vmi hasonló megoldást. nekem egy cipősdobozom van, és nagyjából tudom mi hol van benne, még színileg is. :) (de ha már 120 lenne, nem hiszem, h tudnám)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nálam 130 fölötti a létszám, szóval elkel a rendszerezés. Amíg kevesebb volt, és bőven elfértek, addig persze én is átláttam, nem volt ilyen gondom.

   Delete
 5. Nagyon jó ötlet, szép megvalósítással. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszi, bár az ötlet nem az enyém :-)

   Delete
 6. hű ez tényleg nagyon jó ötlet. :)

  ReplyDelete
 7. Én felcímkéztem a kupakok tetejét. (pl Catrice, genius vagy kék topper) :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Némelyiknek annyira kicsi a kupakja (pl a H&M miniknek), hogy arra nem férne ki, plusz elég rondán is írok, úgyhogy ez nem opció sajna.

   Delete
 8. nagyon ötletes! És külön tetszik, hogy nem csak összefestegetted a kupakot - én kb. háromhavonta másképp rendszerezném, akkor meg moshatnám le egyesével a pöttyöket...
  Nincs sok lakkom, egy pixibox dobozában tárolom őket. Az egyik sarokba kerültek az alap- és fedőlakkok, meg a glitteres darabok, aztán amolyan körforgószerűen a többi szín szerint. Tehát elindultam a fekete-szürke-barna vonalon. Innen kettévált, efelé jöttek a bordó, piros, lila, rózsaszín, a másik irányba meg a nude-ok. A két sor a rózsaszín nude vonalon fut össze egy fehér-zárássá:)
  Csak az a bajom, hogy ha a lányomat le kell kötni valamivel, amíg én a fürdőben vagyok (másfél éves, ergo ő is ott van velem), akkor a legjobban a lakkok ki- és bepakolása tetszik neki. Szóval rendszeresen újrarendezem, de már elég rutinnal rakom egymás mellé a színeket:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ráadásul sok kupak el is színeződhet az aceton hatására, már csak ezért sem jó ötlet. Ez meg nem ragad annyira, hogy nyomot hagyjon, de mégis elég látványos a beazonosításhoz.
   Ó, biztos nagy lakkozóbajnok lesz a kislányod :)

   Delete
 9. Na, megadtad a löketet, hogy végre megrendeljem ezeket a kis displayeket :DD Amúgy imádnivalóak ezek a képek *.*

  ReplyDelete
  Replies
  1. A pálcikákat? Köszi :-)

   Delete
  2. Igen igen, az első ebay-es rendelésem alanyai lettek :D Ugye ilyen 50-es csomagban van, én ötöt rendeltem... :D De majd lesz bejegyzés róla mindenféleképpen :))

   Delete
 10. Replies
  1. Jaja, a Beautydepartmenen mindig jók vannak!

   Delete
 11. Nagyon szuper ötlet! :) Én már feladtam a felülről beazonosítást, falra szerelhető kis vintage lakktárolóra fenem most a fogam, szerintem mostanában szeretni fognak a barkácsáruházak :)
  Pusza: Reni

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nekem azzal az a bajom, hogy folyton porosodnának. Jól néz ki meg minden, de folyton törölgetni, áhhh nem. Jobb szeretem elzárva tartani az ilyen apróságokat.

   Delete
 12. én csak simán a kupakra festettem a pöttyöket, nem volt kedvem pepecselni velük, de jó ez így is, nem tervezem máshogy tárolni a lakkjaimat :)
  viszont a vizuális megoldás nagyon tetszik, jobban bejön, mint a sima margarétázás - na majd egyszer ha lesz annyi időm :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Igen, ezzel jobban átlátható minden szín. :)

   Delete
 13. jó ez a matricás ötlet, megvettem! :)

  ReplyDelete
 14. Szuper jól megoldottad, nagyon tetszik, de a linkelt ötletért is odáig vagyok. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszi, nekem is tetszik, és szuper így pohárban, de nem szeretném, ha porosodnának elölhagyva.

   Delete
 15. Milyen előrelátó vagy, én biztos az üvegre felfestés után találtam volna ki, hogy mégsem így akarom őket tárolni, és akkor nagyon ideges lettem volna:D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Szerencsére ismerem már magam annyira, hogy tudjam, folyton változtatok, úgyhogy az állandó, maradandó dolgokkal óvatos vagyok nagyon :)

   Delete

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni is. Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!