A fotózásról

"Nagyon jók a képeid, milyen kamerát használsz?"

Talán ez az egyik leggyakoribb kérdés, amit eddig kaptam, persze különböző változatokban. Erre szépen leírom mindig, hogy mi a gépem típusa, és hogy köszönöm. Persze a válasz korántsem ennyire egyszerű, úgyhogy most egy kicsit bővebben is írnék a témáról.

Ugyanis attól, hogy megírom a fényképezőgépem típusát, te pedig mész és megveszed a boltban, még korántsem lesznek ugyanolyanok a képeid, mint az enyémek - ezt pedig minden nagyképűség nélkül, tapasztalatból mondom. Úgyhogy ebben a bejegyzésben írnék egy kicsit a fényképezésről, a hozzá fűződő viszonyomról és adok néhány tanácsot is, hogy hogyan lehetnek szebbek a képeid.


Mindenek előtt azt leszögezném, hogy nem vagyok profi fotós, teljesen autodidakta módon tanultam mindent - így az is lehet, hogy egy igazi fotós majd fogja a fejét, hogy mekkora hülyeségeket írtam (talán azért nem). Az viszont tény, hogy már nagyon régóta fotózok, és sokat tájékozódom a témában, igyekszem fejlődni, új dolgokat kipróbálni. Senki sem születik úgy, hogy mindent tud a fotózásról, tehát egy abszolút tanulható művészeti ágról van szó, ahol ráadásul hamar lehet sikereket elérni. Nem fogok a nagyon technikai részletekbe belemenni, egyrészt mert sokaknak úgysem túl érdekes, másrészt mert nekem személy szerint még rengeteget kell tanulnom ezen a területen, hülyeséget meg nem akarok írni. 

Véleményem szerint nagyon kevés múlik a gépen, és sokkal több a kezelőjén. Láttam már jó képet, ami telefonnal készült és rosszat, ami milliós kamerával - tényleg nem az ár számít, úgyhogy ilyen szempontból senki sincs kisegítve azzal, ha tudja a kamerám típusát. Sokkal többet számít az, hogy ismered-e a gépet, amit kezelsz. Mint bármit az életben, a fényképezést is csak akkor művelhetjük jól, ha szánunk időt a megtanulására és rengeteget gyakorolunk.

Ahogy mindenki más, én is egy kis egyszerű kompakt filmes géppel indultam, amit aztán digitálisra cseréltem és onnantól kezdődött a kísérletezés. Számomra abszolút ezzel nyílt ki a fényképezés világa, mivel lehetővé vált, hogy gyakorlatilag pénzköltés nélkül kísérletezzek (akkor drágának számított előhívni egy filmet, úgyhogy nem pazaroltuk holmi random kattintgatással). Aztán elég hamar világossá vált, hogy egy egyszerű kompakt nekem nem elég, mert azon semmit sem lehet beállítani, van 1-2 mód, és csókolom. Mivel én makacs vagyok, és mindenképp a saját fejemmel akartam fotózni, nem pedig egy gépre bízni a döntést, így egy bridge gépre váltottam - akkor épp azt engedhettem meg magamnak. Ezen már aztán volt bőven funkció, amiket állítgathattam, és néhány évig le is kötött, de megint elkezdtem érezni azt, hogy ez nem elég, és még inkább bele akarok szólni - nomeg elmerültem a Flickr világában, és hát lenyűgöző képeket fedeztem fel, így mindenképpen szintet akartam lépni. Így kötöttem ki egy belépő szintű DSLR, vagyis digitális tükörreflexes gépnél, amit ma is használok, ő a Nikon D40.A történetnek nincs tanulsága. Max annyi, hogy ha olyan szerencsés vagy, hogy rögtön vehetsz egy tükörreflexes gépet, akkor pont az odáig megtett út fog hiányozni. :-) Én nagyon értékelem a korábbi masináimat is, és mivel kitapasztaltam rendesen a használatukat, így az azokkal készült képeimet is gyakran dícsérték. Persze egy jó gép nagyban megkönnyíti a szép képek készítését, de én örülök, hogy mással is van tapasztalatom: így érződik igazán a különbség. 

A DSLR gépnél sem annyira a váz típusa számít, sokkal inkább az objektív, amit használsz hozzá, és a leginkább ez határozza meg a képek minőségét. Persze azt is el kell dönteni, hogy mit akarsz főleg fotózni, mert teljesen más objektív kell mondjuk egy sporteseményhez és más a portrékhoz. Én a kit-objektívvel vettem meg, ami 18-55 mm-es, számomra ez elég jól lefed mindent, amire én használom a kamerát: makrófotók (termékekről), portré (magamról), illetve teljesen random turistaképek - szerintem egy átlagembernek ennyi mindenre van szüksége. Jelenleg egyébként egy új objektívre gyűjtök, ugyanis másfél év használat után megint előjött a tudásszomjam, és úgy érzem, ez a következő szint, amit tanulmányoznom kell. :-)Ami még nekem nagyon hasznos volt, az a fenti két könyv. Ezeket többször is elolvastam, és nagyon sokat segítettek a tanulásban, egyáltalán az alapok elsajátításában. Plusz sok érdekesség is van bennük, akár olyan témákról is, amik tudom, hogy nem érdekelnek, és pl sosem fogok sporteseményt fotózni - de mindenképp hasznos ilyesmiről is olvasni. Ez elég régi kiadás, 2007-es, viszont minden évben újabb kötet születik aktualizált, friss infokkal. 


Nemrég kaptam egy tripodot is, ami nagyon szuper ha pl kevés fénynél tudunk csak fotózni. Ez télen duplán igaz, ráadásul a lakásom is pont úgy fekszik, hogy csak reggel süt ide a nap, aztán pedig egész nap árnyékban van - így nem sok fény jut be az ablakon, amit használhatnék, főleg borús időben (napsütésben viszont gyönyörű szűrt fényt kapok, úgyhogy azért előnye is van). A tripod nekem így nagyon hasznos kiegészítő, igaz mostanában lusta voltam használni. Egyébként célszerűnek tartom a nappali, természetes fényben fotózást, és főleg ezt érdemes gyakorolni. Én nem mélyedtem el még eléggé a vakuhasználatban, ezért nem is szeretem a vakus képeket, és talán ez a leggyengébb funkció a gépemen. Persze elképzelhető, hogy csak este van lehetőséged fotózásra, de én szívem szerint akkor is kerülném. Ha nincs időm mindennap fotózni, akkor általában tömbösítve szoktam végigmenni az aktuális dolgokon, erre rászánok mondjuk 1-2 órát hétvégén, a képeket pedig később dolgozom fel, amikor posztot írok róluk. Persze előfordulhat, hogy ilyenkor jövök csak rá, hogy hú még egy ilyen beállítás kéne, vagy egyik kép sem tetszik, akkor sajnos újra elő kell venni mindent. Emiatt van, hogy sokat csúszik egy-egy bejegyzés sajnos.

Tény, hogy a gyakorlás a legjobb fejlesztő módszer, ezzel pedig szerintem a fotómesterek is egyet értenek. A mai napig akármit is fényképezek, nem egyszer és nem is kétszer kattintok. Minden alkalommal megadom magamnak a lehetőséget, hogy több kép közül a lehető legjobbat válasszam ki, és persze önreflexiónak sem utolsó - a hibákból tanul a leggyorsabban az ember. Emellett szerintem nem árt sok sok sok képet nézegetni, bármilyen témában, így ötleteket meríthetünk, hogy mit szeretnénk megtanulni fotózni, és akkor azt gyakorolhatjuk. A rossz képeknél sem kell elkeseredni, mindenből lehet tanulni valamit, sőt szerintem pont a legtöbbet a rosszul sikerült felvételekből. Az is nagyon sokat segít, ha ugyanazt a dolgot fotózod le sokszor, más és más beállításokkal. Így élesben is kitapasztalhatod, amit korábban már elolvastál.

Kiismerted a gépet, szuperül tudod kezelni, de sajnos itt még mindig nem ér véget a játék. Ugyanis a legtöbb esetben bele is kell nyúlnod a képbe valamilyen képszerkesztővel, hogy visszaadd a tényleges színeket, esetleg világosíts, élesíts vagy akár megvágj egy képet. Én erre a Gimpet használom, ami egy szuper program, szinte mindent tud, amit a Photoshop, csak annyiban jobb, hogy ingyenesen letölthető. Ezen kívül még számtalan ilyen program létezik, válaszd azt, amelyik a legegyszerűbb neked, vagy amihez a legtöbb segítséget találod. Persze ezeknek a használatát is meg kell tanulni, de ma már a Google segítségével bármilyen tutorialt kereshetsz és itt sem árt gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.

Egy beauty blogba miben más a fényképezés? Semmiben. Ugyanúgy gyakorlás kérdése. Főleg makrofunkciót és ha mondjuk magadat is fotózod, akkor esetleg portrét fogsz használni. Sok olyan kompakt gép van amúgy, amiben nagyon szuper a makró, jobb is akár, mint egy tükörreflexesben - ahol igazán jó makroképet csak egy drága objektívvel tudsz készíteni. Én azt javaslom, hogy jó alaposan nézd meg azoknak a bloggereknek a képeit, akikhez hasonlóakat szeretnél, amik tetszenek és akár jegyzetelj. Milyen szögből fényképezett? Honnan jött a fény? Hogyan állította be azt a rúzst? Milyen a kompozíció? Stb. stb. Minden ilyen apró részlet segíthet abban, hogy amikor legközelebb te fotózol, akkor törekedj ezeket a megfigyeléseket leutánozni, és az eredmény - kamerától függetlenül - máris jobb lesz, és garantálom, hogy tetszeni fog. Szóval merjünk másoktól tanulni, szerintem csak így lehet fejlődni.

Összességében tehát azt tanácsolom, hogy akármilyen fényképezőgéped is van, ismerd meg (olvasd el a használati útmutatót, komolyan ebből már a tudásod felét megszerzed!) és gyakorolj vele rendületlenül addig, amíg elégedett nem vagy. Aztán lehet továbblépni. :-)

23 comments :

 1. de jó. a címnél féltem, hogy ez is egy olyan okoskodó post lesz, ami után fogom majd a fejem, hogy "mit akar ez, fingja sincs az egészről", de nagyon tetszett. látszik a lelkesedés és az nagyon jó, hogy nem csak fogtad magad és vettél egy tükörreflexest, aztán hoppá én már fotós is vagyok, mert sok ilyen ember van sajnos. magam is szép lassan végigmentem ezen az úton, a tükörreflexesig a közelmúltban jutottam el, de az előtte lévő kis bridge gépemet is eszméletlenül imádtam, és valóban igaz, hogy a jó fényképező egyáltalán nem minden, főleg ha a kezelője nem ismeri. köszi a bejegyzést!:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. nekem egy Nikon inkább bridge gépem van, és abszolút igaz, hogy a kezelője tudja kihozni belőle a maximumot, az én kezemben, mert nem értek hozzá, kb. olyan szinten fotóz, mint egy telefon:SS ezért már nagyon tervezem, hogy valahogy közelebbről megismerkedünk.

   Delete
  2. nekem is előbb meglett a pentaxom, mint elkezdtem volna használni. mert az előtte lévő Canonnal már olyan jól ismertük egymást, hogy inkább őt vettem elő, mert azzal tudtam, mit kell tennem, hogy azt az eredményt kapjam, amire vágyom. de aztán eljött a pentax ideje:) hajrá!

   Delete
  3. Köszönöm! Ezért is írtam le a fotós történetemet, hogy lássátok, nem a levegőbe beszélek :)

   Delete
 2. Én is Nikon D40-et haszálok..a párom gépe :) Bár a a mostani bejegyzésekhez a sajátomat használtam...de hamarosan visszatérek a kis Nikonhoz (:

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amúgy nagyon tetszett ez a bejegyzés, én nem mondom hoyg nagy fotós vagyok, de amire én használom a párom gépét azokat a fungciókat, beállításokat... stb ismerem. Jó hoyg így leírtad ezt, mert a hátamon fel áll a szőr maikor meglátok egy-egy beauty blogot telefonos fotókkal....szerintem nem sokat ér egy ilyen típusú blog szép, jó minőségű fotókkal....

   Delete
  2. A telefonos képeknek is megvan a hangulata, de persze nem akkor, amikor épp azt mutatnád be, hogy milyen is az adott termék színe, vagy állaga. Nekem az a halálom, amikor a kompakt rossz helyre fókuszál, és amit mutatni akarna a képen, az pont tök homály. És így felteszi a blogba...Ennek tényleg mi értelme?

   Delete
 3. nagyon tetszett ez a bejegyzés, én már egy ideje tervezem, hogy továbblépek egy bridge felé, szintén makró- és portréfotózásra használnám, tudsz esetleg ajánlani gépet az alacsonyabb árkategóriából? használtan mennyire éri meg bridge gépet venni?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Én karácsonyra vettem magamnak egy alacsonyabb árkategóriás bridge-et, Fuji s3200-at 47000ért, és nekem nagyon bejön, tényleg, aki már szabadulna a kompaktok korlátaitól de még fél az ilyen objektíves stb állítgatástól, annak a bridge való szerintem:) szinte csak a manuális beállításokat használom rajta (bár vannak témák is), de még egyszer se éreztem úgy, hogy jaj ez nem elég.. Én imádom:)

   Delete
  2. Köszi a választ, majd csekkolom ezt a modellt is!=)

   Delete
  3. Nekem egy Panasonic Lumixom volt, és nagyon szerettem! De hát annyi fényképezőgép van ma már, mint égen a csillag, úgyhogy érdemes mindenféle egyéb tulajdonságokat végigböngészni, teszteket nézni, és esetleg olyan szempontok alapján dönteni, hogy van-e akksija, milyen memóriakártya való bele stb. Vagy akár képeket is nézhetsz, amik mondjuk azzal a géppel készültek, ami tetszik - a Flickr-en van kamera szűrő. :)

   Criollo: én már a kompakt után is szívesen állítgattam volna mindent, én mindig is tükörreflexesre vágytam, de nem volt rá keretem, így jött a bridge. De szerintem az átlagfelhasználót teljesen kiszolgálja az is. :)

   Delete
 4. Szija :)

  Imádtam ezt a bejegyzést ! Nagy szenvedélyem a fotózás , a mániám már már és én is egy tükörreflexes gépre ácsingózok , amit remélhetőleg a diplomaosztómra megkapok , vagy az első igazi fizuimból össze fogok spórolni , a döntés ugyanis már rég adott bennem , hogy nem elég nekem a kis kompakt gépem , szeretnék fejlődni . Mindenképpen hasznos volt a bejegyzésed , a könyvajánló is megfogott , szerintem ha tudom beszerzem ezeket a könyveket , és igyekszem fejlődni ! Köszi a csodás tippeket :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Igazán nincs mit, örülök, hogy tetszett! :)

   Delete
 5. Nagyon szuper és tanulságos poszt volt, köszönöm :) Általában elkezdem elolvasni az ilyen posztokat, de bevallom, volt már olyan, hogy csak fogtam a fejem, hogy mi van?? De ezt nagyon szupin összeszedted, mindent értettem, tök jó tanácsokat adtál. Köszi még egyszer! :)

  ReplyDelete
 6. na én tipikusan az az emberke vagyok a több milliós géppel sem tudna épkézláb fotót csinálni XD egyszerűen nulla érzékem van a beállításokhoz meg a fényekhez meg ilyesmikhez, szégyen gyalázat vagyok... de már ezzel a poszttal is okosodtam kicsit :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hát tény, hogy azért kell egy szintű érdeklődés, hogy kibogarászd, hogy mi hogy működik és hogy lesz jó. Ha nincs meg benned, akkor nem is érdemes drága gépbe fektetni, mert úgysem fogod kihasználni, és ugyanolyan képeket fogsz produkálni, mint egy kompakttal
   Pedig szerintem olyan jó dolog! :)

   Delete
 7. tök jó poszt lett! Én karácsonyra kaptam egy gépet (nem tükörreflexes) nekem az most pont jó, sokat tud és viszonylag könnyű kezelni! Az említett két könyvből nekem is meg van egy! nem tudom mikori kiadás, de szerintem 2010 vagy 2009! A Gimp jól hangzik! Pont kerestem valami jó kis szerkesztőt! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köszönöm!
   A Gimpet meg imádom, mégis olyan keveset hallani róla :)

   Delete
 8. most csak egy fujifilm bridge fényképezőgépem van amiről már mindent tudom amit lehet és nagyon szerettem :D de nemrég elromlott a gomb,és nyár óta is rosszabb képeket készít.ezért (is) szeretnék egy komolyabb gépet,tükörreflexeset beszerezni.de félek hogy rosszat választok,mert még nem nagyon értek az ilyen komoly gépekhez.ezért is volt hasznos ez a cikk.szeretném megkérdezni hogy milyet ajánlanál nekem, mint kezdő.én a canon eos 600d vagy 550d re gondoltam,de félek hogy nem értenék hozzá.bár utána tuti megtanulnám mit jelen ez a szám meg az a szám.(bár így nagyjából már mennek a dolgok,de az objektívekhez egyáltalán nem értek) de ha valami rosszat veszek vagy kevésbé okosat akkor meg fél év után kellesz a jobb :D.nagyon szeretek fényképezni,és ha már lesz egy komolyabb gépem akkor már kiélhetem a vágyaimat :D (bocsi a hosszú szövegért)
  egy jó képszerkesztő is elkelne, szóval kipróbálom ezt a Gimpet :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Most nem nagyon vagyok képben a kínálatot illetően, de azt javaslom, hogy ha úgy igazán nem értesz hozzá, és nem mélyedtél el benne, akkor elég lesz egy belépő szintű dslr is. Már azzal is nagyon szép képeket lehet készíteni, és szerintem egy drágább, több funckcióval rendelkező géppel nem fogsz még jobbat. A többi meg az objektíveken múlik úgyis :)

   Delete

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni is. Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!