Karácsonyi tag

Lehet, hogy már unjátok, hiszen a nap folyamán többeknél is láttam ezt a taget, de mivel aranyos, ezért gyorsan kitöltöm én is :)

1. Csomagolópapír vagy ajándéktasak?
Szívem szerint egyik sem. Elképesztő pazarlás megy ilyenkor a papírból, de mégis elvárásnak érzem, hogy mindent szépen becsomagolva adjunk át. Persze szeretem én a szép csomagolást, szó sincs róla, hogy nem,  de sokkal értelmesebb lenne egy szép kis zsákban, vagy valami újrahasznosíthatóban ajándékozni, hogy ne rögtön a szemétbe menjen. A szívem szakad meg, amikor a gyönyörű papírok a kukában figyelnek. Ennyi erővel ötszázasokba is csomagolhatnám az ajándékot, lényegében ugyanazt dobjuk ki. Amúgy meg én úgy is nagyon tudok örülni bárminek, ha becsomagolatlanul, a háta mögül kapja elő az illető, a meglepetés ugyanúgy megvan akkor is. :) Idén még kényszerből papírba ment minden, de azt hiszem jövőre a textil felé fogok menni, és inkább varrok csomagolózsákot.

2. Igazi fa vagy műfenyő?
Teljesen jó a mű, ugyanolyan szép, és kevésbé macerás, ráadásul olcsóbb is. Régen volt mindig igazi fánk, de pont az én szobámban volt a helye, és hát marha nagy élmény volt szedegetni a tűleveleket még márciusban is.

3. Mikor díszíted fel a fát?
24-én délelőtt. Idén inkább kettesben kimegyünk a Vörösmarty térre forraltborozni aznap, így már 23-án este feldíszítjük. Nem tudom lesz-e belőle hagyomány :)

4. Mikor „bontod le” a fát?
Általában megvárom a vízkeresztet, de van, hogy előbb. Sosem értettem, hogyan tudják mások elviselni akár márciusig.

5. Szereted a tojáslikőrt?
Nem különösebben, ha nagyon unszolnak, akkor megiszom. Amúgy meg nem igen szoktam inni, főleg nem családi körben.

6. Kedvenc ajándékod, amit gyerekként kaptál?
Hú, hát ez jó kérdés. Talán a Legonak kiemelten örültem, bár azokat nagyon kicsiként kaphattam, így nem is emlékszem, de azt tudom, hogy rengeteget játszottam velük :).

7. Van „betlehemed”?
Nincs, mivel hívő sem vagyok. (jogos a kérdés, hogy akkor minek ünneplem a karácsonyt, hát egyszerűen csak a hagyományok miatt :) )

8.Kinek a legnehezebb ajándékot venni?
A párom részén van pár jelölt: sógorom, apósom, egyik sem könnyű eset.

9. Kinek a legkönnyebb ajándékot venni?
Bárkinek, akivel napi kapcsolatban vagyok. Van egy jó kis radarom, ami szinte megszűri a beszélgetéseket olyan szempontból, hogy ki mit említ meg, aminek örülne. Ezekre nagyon könnyen visszaemlékszem, így ajándékozáskor jódolgom van. De a legkönnyebb talán anyukám, akinek szinte gondolkodás nélkül meg tudom venni az ajándékot.

10. Legrosszabb karácsonyi ajándékod?
Nem ugrik be így különösebben semmi, mindig szép ajándékokat kaptam, amiknek nagyon örültem. Viszont mivel a szülinapom 2 nappal karácsony előtt van, így kicsit bosszantott, amikor 1 ajándékkal voltam letudva. Szerencsére a szüleim azért erre mindig figyeltek, így csak néhány ilyen eset volt.

11. Elektronikus vagy postai képeslap?
Régóta egyik sem, akinek boldog karácsonyt akarok kívánni, azzal találkozom az ünnepek alatt/előtt/után, nincs szükség képeslapra :)

12. Kedvenc karácsonyi film?
Csak a sablon: Igazából szerelem, Reszkessetek betörők

13. Mikor kezdesz vásárolni?
Minél hamarabb. Októberben tervezgetek már, és november elejétől már elkezdem megvenni őket. Így kevésbé megterhelő anyagilag is, és jobb érzés, hogy mindenkinek átgondolt ajándékot adok, nem pedig szükségmegoldásként egy akármit.

14. Ajándékoztál már tovább karácsonyi ajándékot?
Nem rémlik ilyen eset.

15. Kedvenc karácsonyi étel?
Párolt káposzta minden mennyiségben (de sült kacsával és krumplipürével az igazi). Sütiből pedig a pávaszem.

16. Színes vagy sima fények?
Mikor melyik. Nekünk sima van, de otthon pl színes, és azt is imádom :)

17. Kedvenc karácsonyi dal?
12 Days of Christmas. Mivel a környezetemben mindenki utálja ezt a dalt, ezért magányosan szoktam előadni itthon a fakanálba. De az egészet ám, és bár sokszor nem jut eszembe a szöveg, azért a tizenkettőre már összeáll :D

18. Elutazol karácsonykor vagy otthon maradsz?
Szenteste itthon, aztán 25-26 rokonjárás Fejérben - egyik nap a párom részéről, másik nap az én részemről. Jó lenne egy olyan karácsony, amikor csak itthon vagyunk 3 napot egyfolytában, és nem kell utazni száz kilométereket.

19. Csillag vagy angyalka csúcsdíszed van?
Szerintem nincs semmilyen, de holnap kiderül :)

20. Mikor nyitod ki az ajándékokat?
Általában 24-én korai vacsora után. Idén viszont csak 25-én fogok kapni, akkor viszont kb egész nap különböző emberektől :)

21. Legidegesítőbb dolog ebben az időszakban?
A személytelenség. Én imádok ajándékozni, és nagyon nagyon kevés ember részéről érzem viszont azt az izgalmat, ami bennem van, mikor kinyitja valaki az én ajándékomat. A legtöbben a tudjuk le kategóriába tartoznak, veszünk a Tescóban valami testápolócsomagot, és kész. Hát kösz, akkor inkább ne is vegyenek nekem semmit, tudom, hogy ajándék lónak...de akkor is így érzem. Szóval talán ez zavar a legjobban, hogy kötelező jellege lett, pedig adni a világ legjobb dolga (szépet, hasznosat adni pedig még annál is jobb!), és sokkal inkább erről kéne szólnia ennek a pár napnak. Ja és az állandó tömeg, és a bóklászó emberek is zavaróak, de azon már tudatosan nem húzom fel magam, ez egy ilyen időszak és kész.

10 comments :

 1. Hupp hát akkor Boldog Születésnapot! :)
  A személytelenséggel én is egyetértek, én is szeretek hasznosat adni és mellé valami kis saját kézzel készült apróságot is! :)

  ReplyDelete
 2. "Mivel a környezetemben mindenki utálja ezt a dalt, ezért magányosan szoktam előadni itthon a fakanálba." XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  jót nevettem :D

  ReplyDelete
 3. Boldog Szülinapot! Áttudom érezni a problémát. A 12 Day pedig tök jó dal szerintem, olyan ééédes. Fejérben hova jöttök? Nálunk amúgy pont fordítva van, Fejérből megyünk a nagyfaluba.

  ReplyDelete
 4. Boldog születésnapot :) Na igen a testápolócsomag, ilyet kaptam én is, de mindig azt gondoltam, hogy jajj akkor már pl. egy könyvnek sokkal több értelme van, azzal nehéz mellélőni.

  ReplyDelete
 5. samelike: Köszi! Ó igen, a kézzel készült! A családban csak én vagyok a kreatív, úgyhogy én nem szoktam kapni :)

  TaylorK: tényleg így van :D

  Caloz: Köszi! Ja és ráadásul majdnem Viktória lettem, de ennyire azért már nem akartak kibaszni velem :D
  Fehérvár az én részem (földim vagy! :) ), a páromnál pedig Bakonycsernye és környéke.

  Anna: Köszönöm! És egyetértek. Könyvből is találni olcsóbbat, ha csak az áron múlik, és mondjuk Demjén Ferenc életrajzán kívül nagyjából bármilyen könyvvel örömet lehet szerezni. Ráadásul azt mindenhol tudják, hogy bölcsész vagyok, tehát *feltételezhető*, hogy szeretek olvasni.

  ReplyDelete
 6. Boldog szülinapot és boldog karácsonyt majdnem földim! :)))

  ReplyDelete
 7. Boldog szülinapot! A problémát pedig átérzem (szülinapi ajándék=karácsonyi ajándék), én névnapomra nem szoktam kapni semmit, bár tudom, egy névnap nem egy fajsúlyú egy születésnappal. :)

  ReplyDelete
 8. Ancsurka! Köszi, neked is kellemes ünnepeket! :)

  Citromhab: Köszönöm! Azért a névnappal is gáz ez :/ mert ha máskor lenne, akkor simán kapnál virágot, vagy apróságokat, így meg...Igazán lehetne másik napon is, mert az Éva ráadásul gyakori név. Ha már Katalin meg Gergely van vagy 5x egy évben...Persze azért előnye is van, mert lehet nagyobb ajándékot kérni.

  ReplyDelete
 9. Igen, és főleg azért igazságtalan, mert Ádám bezzeg van másik is. :D Nálunk nem volt szokás a nagyobb ajándék kérése, annak is örülök, ha valaki szóban motyog egy Boldog névnapot!, mert a karácsonyi jövés-menésben sokszor azt is elfelejtik. :D

  ReplyDelete

Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni is. Köszönöm a kommentet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!